...Ga uit van het denkbare, niet van het haalbare...

Politieke Partij ONS Noordoostpolder

Secretariaat:
de heer E. (Everet) van Dorp
Korte Dreef 8
8302 BS Emmeloord

Everetvandorp@me.com
www.facebook.com/onsnoordoostpolder
#fractieonsnop
M. 06-53140037
fractieonsnop@gmail.com

Betoog inzake duurzaamheidswinkel

02-03-2015 19:22
Voorzitter,
Voor ons ligt de nota duurzaamheid met als wens dat de gemeente wens mede te investeren in een duurzaamheidswinkel. De hedendaagse mode. 
Een aantal punten wil de ONS fractie delen, dien ook ten grondslag liggen aan onze motie 
 
1 Het is o zo makkelijk geld uitgeven voor de overheid als ze het niet zelf verdiend hebben.
 
We hebben geld “over” uit “een” potje en dat gaan we besteden aan de o zo noodzakelijke duurzaamheidswinkel. Een winkel die overigens o.a. in de groenste en linkse gemeente Nijmegen al failliet is gegaan. Maar wij zien het duurzame licht.
De vraag is of de Duurzaamheidswinkel wel zo noodzakelijk is. Het begint meer op een speeltje te lijken dat er doorheen gedrukt moet worden om geen verder duurzaamheids-imago-schade op te lopen.
Voorzitter, er zijn ouderen in deze gemeente die door duurzaam sparen 8000 euro gereserveerd hebben voor een duurzame begrafenis. Nu die ouderen gekort worden in de duurzame zorg in onze Polder moeten zij zelf financieel duurzaam bijspringen om duurzame zorg te kunnen blijven ontvangen. En zo worden ze duurzaam gestraft op hun duurzaam verdiende centjes.
 
Voorzitter, dit klinkt natuurlijk anekdotisch, echter nochthans is het wel de werkelijkheid.
Kunt u het als college wel verkopen dat u zoveel geld structureel uitgeeft zonder dat er bedrijven zijn die daadwerkelijk hebben toegezegd mede te willen investeren. Ja, de Natuur en Milieufederatie Flevoland met een dame  die voor € 79. = per uur duurzaam uit het duurzaamheids ruifje eet. Dat moet zeker indruk hebben gemaakt op onze wethouder duurzaamheid.
 
Want zo is het!  Maatschappelijk duurzaam en verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Je moet als bedrijf duurzaam ontwikkelen en dat betekent dat je als bedrijf niet alleen rekening houdt met de winst, maar ook met de mensen binnen en buiten het bedrijf en met het milieu en de natuur. Dit klinkt allemaal erg goed, maar toch zijn er ook nadelen. 
 
Carrefour was zelfs al zo enthousiast dat ze vertelde dat ze wel een lunchcafe wilden beginnen zo deelde ze mede in de RTG. Zwijgzaam wordt deze opmerking toegelaten terwijl eigenlijk de wethouder had moeten zeggen. Dat gaan we niet doen. Want in de nota staat
“De Duurzaamheidswinkel verkoopt zelf niets om kannibalisering op bestaande winkels 
te voorkomen. “. 
Maar de wethouder zweeg duurzaam .
 
Als antwoord op schriftelijke vragen van ONS hoeveel bedrijven bereid zijn daadwerkelijk te willen investeren  komt het prachtige antwoord:  Dat gaan we u niet zeggen! Dat willen de bedrijven niet! 
Voorzitter, er zijn dus bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben maar dat niet naar buiten willen brengen.  Vanwege het acquisitietraject? Lariekoek
 
Veel bedrijven doen tegenwoordig al aan duurzame ontwikkeling, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) genoemd. Die richten zich al op de 3 p’s van: people, profit en planet. Natuurlijk zijn er voordelen binnen het bedrijf: 
 
Het imago van het bedrijf verbetert
Meer respect van de werknemers
Bedrijf kan innovatiever worden
Meer positieve publiciteit
Maatschappelijke betrokkenheid
 
En ook daarbuiten:
 
Minder schadelijk voor de natuur
Er wordt minder afval geproduceerd
Prettigere leefomgeving voor de buurt
 
Maar voorzitter, er kleven ook nadelen:
Vooral voor het bedrijf zelf kunnen er weleens negatieve gevolgen zitten aan de duurzame ontwikkeling. Mede hierdoor beginnen nog lang niet alle bedrijven in Nederland met duurzame ontwikkeling.
 
Een aantal nadelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen:
 
Het is vaak duurder
Niet alle klanten hebben meer geld over voor een duurzaam ontwikkeld product
In het begin moet er veel geïnvesteerd worden
Het past niet bij alle bedrijven
 
 
Conclusie
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet geschikt voor alle bedrijven. Wanneer bedrijven er echt helemaal voor willen gaan en zich er volledig voor inzetten, kan het een succes worden. Maar bedrijven die alleen aan duurzame ontwikkeling willen beginnen om hun imago te verbeteren en er verder weinig tijd, geld  en energie in willen steken, kunnen er beter niet aan beginnen. 
 
Diegene die het dus echt willen zullen met een bussines plan moeten komen voordat de gemeente er De ONS fractie er éen cent in stopt.
Deze investering is subsidie en daarom moet ook he college zich  aan de regels houden.
We zijn geen verlengstuk van een speeltje van NMF.
Blij dat in dit geval de VVD wethouder hierin stand houdt! 
Jammer dat de Politieke Unie wethouder en de CDA wethouder hier zin heilig geloof in hebben en van mening zijn dat d e regels mogen worden optreden.
 
 
Namens de fractie ONS Noordoostpolder 
 
Berthoo Lammers