...Ga uit van het denkbare, niet van het haalbare...

Politieke Partij ONS Noordoostpolder

Secretariaat:
de heer E. (Everet) van Dorp
Korte Dreef 8
8302 BS Emmeloord

Everetvandorp@me.com
www.facebook.com/onsnoordoostpolder
#fractieonsnop
M. 06-53140037
fractieonsnop@gmail.com

Persbericht: ONS ziet komst van subtropisch zwembad in het water vallen.

16-05-2020 15:08

Emmeloord, 16 mei 2020 | De afgelopen periode heeft ONS zich ingezet voor de komst van een subtropisch zwembad in Emmeloord. Bert-Jan Aling, fractielid van ONS en ervaringsdeskundige met drie jonge kinderen, zegt het volgende: “ Regelmatig zijn we in het subtropisch zwembad in Joure  te vinden, waar de kinderen genieten van de wildwaterbaan, magic oval, tube slide, bubbelbad en het golfslagbad. Het is echt een dagje uit met de kinderen en je ziet ze genieten. Dat is heel anders dan in het Bosbad in Emmeloord, dat is leuk voor een uurtje maar daarna is er weinig uitdaging meer.”  

Extra bezoekers
Uit menig onderzoek blijkt dat diverse gemeenten een openbaar zwembad moeilijk rendabel kunnen krijgen. Het huidige Bosbad doet het op een aantal vlakken (diploma zwemmen, baantjes trekken, buitenbad en verenigingszwemmen) redelijk tot goed en weet ca. 150.000 bezoekers per jaar te trekken. De gemeente moet dan nog steeds een exploitatiesubsidie verstrekken van ruim € 600.000,- (€ 4,- per kaartje) en worden de vastgoed kosten van het gebouw (huur) minimaal doorbelast. Met de bouw van een subtropisch zwembad, dat minimaal zoveel te bieden heeft als de concurrent, ziet Aling de kans het bezoekersaantal substantieel te verhogen. In Joure komen bijvoorbeeld ruim 240.000 bezoekers per jaar en die hebben de eerdergenoemde aanwezige sterke punten van het Bosbad niet.     

Noordoostpolder op de kaart
“Met een subtropisch zwembad kan de Noordoospolder in Noord- en Midden Nederland op de kaart komen te staan. Bezoekers uit diverse naburige gemeenten kunnen naar Emmeloord komen voor een dagje beweging en vertier. Deze aantrekkingskracht is goed voor het toerisme en onze recreatie, maar ook zeker voor het welbevinden van onze eigen en toekomstige inwoners. Voor de jeugd zijn er in de Noordoostpolder ‘basis’ voorzieningen, maar wil je iets extra’s met bijvoorbeeld een kinderfeestje of een dagje uit dan moet je al snel naar een andere gemeente”, aldus Bert Jan Aling van ONS.

Dure grondige verbouwing
Het lijkt er op dat een groot deel van de gemeenteraad op 28 mei akkoord gaat met een dure grondige verbouwing van ruim € 14 miljoen zonder heel veel extra recreatieve zwembeleving. Een (basis) glijbaan behoort al niet meer tot de mogelijkheden. Aling is niet overtuigd, dat na deze verbouwing de bezoekersaantallen substantieel omhoog gaan. De meeste inwoners zullen een paar keer komen kijken naar het nieuwe zwembad, maar zullen merken dat er weinig extra vertier is qua recreatie zwemmen en zullen voor een dagje uit nog steeds naar elders gaan. Als pandeigenaar kon de wethouder afgelopen week niet in de commissievergadering vertellen voor wie de rekening is van de jaarlijkse extra vastgoedkosten van ca € 1 miljoen (afschrijving gebouw en berekende rente). Wanneer deze kosten niet volledig als huur richting Bosbad worden doorbelast, dan kost het zwembad inclusief de exploitatiesubsidie ca. € 82,- per jaar per huishouden. 

Raadsvergadering
Eind mei komt het onderwerp in de Raad en zal er een besluit vallen over het scenario. De vele reacties op de  website op de facebookpagina NOPNU.nl tonen aan dat de overgrote meerderheid van die bezoekers voor een subtropisch zwembad is. ONS zou het jammer vinden als de Raad haar ambitieniveau niet bijstelt.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Bert-Jan Aling, Telefoon 06-57 59 46 39

Klik hier voor de ENQUETE