6 mei 2023, 21 jaar na de moord op Prof. dr. W.S.P. Fortuyn, wat is er over van zijn gedachtegoed?

08-05-2023
Berthoo Lammers: "Fortuyn voelde heel goed de onvrede"

Emmeloord • Zaterdag 6 mei 2023 | 8:00 

Berthoo Lammers
Berthoo Lammers

De vijf partijen die een nieuw college van Gedeputeerde Staten willen vormen, moeten een strak coalitieakkoord sluiten. Daarnaast moeten de vijf coalitiepartijen (BBB, PVV, SGP, VVD en ChristenUnie) de vrijheid hebben om met andere partijen dingen te doen. Je zit er niet voor de coalitie, maar voor de burger. Dat adviseert oud-Statenlid Berthoo Lammers uit Emmeloord.

Lammers deed zijn uitspraak in 'Het Gesprek'. Daar was hij te gast omdat 6 mei de overlijdensdatum is van Pim Fortuyn, de LPF-lijsttrekker die in 2002 werd doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Lammers heeft de politieke partij ONS Noordoostpolder op verzoek van Pims broer Marten opgericht. In 2003 kwam Lammers met zijn fortuynistische beweging in Provinciale Staten en sinds 2006 zit hij in de gemeenteraad van Noordoostpolder.

Tot vorig jaar was ONS Noordoostpolder oppositiepartij, maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 levert ONS een wethouder.

Fortuyn voelde de onvrede.
Lammers moet nog vaak aan Pim denken: "En dan ook vooral aan de politieke omslag die toen volgde. Fortuyn voelde heel goed de onvrede, die hij wist te kanaliseren naar een nieuwe politieke stroming. (Eerst Leefbaar Nederland, later LPF, red). Je ziet die onvrede nu weer opduiken bij Forum voor Democratie en BBB. Er is een zeker spanningsveld die de onvrede weergeeft. Dat zal voorlopig ook niet eindigen. Daartoe moet het democratisch systeem veranderen. De kamer moet meer afstand nemen van het kabinet. Net zoals een gemeenteraad meer afstand moet nemen van het college van burgemeester en wethouders," aldus Lammers.

Met Fortuyn kwam het fortuynisme. Lammers moet dan eerst denken aan vox populi, de stem des volks: "Fortuyn wist heel goed wat er leefde onder de bevolking. Die pleitte bijvoorbeeld voor een zakenkabinet. Dat is nog steeds wenselijk, als je kijkt naar kwesties als Groningen en de toeslagenaffaire. Je moet mensen hebben die besturen en politiek onafhankelijk zijn."

Is dat lokaal nu geregeld, met ONS in 't college van NOP?"
Wij hebben met de coalitieonderhandeling gezegd, dit en dat zijn onze punten. Ná het akkoord heb ik gezegd: we zitten er niet voor de coalitiepartijen. We hebben de vrijheid in de gemeenteraad om te doen wat we willen. Wij kijken naar het belang van de burgers. Wat goed is, is goed. De raad heeft meer de controlerende macht genomen. Met onze raadsagenda", besluit Lammers

INTERVIEW OMROEP FLEVOLAND 

(c) bron 5/2023 Omroep Flevoland