Columnist Peter Blauw raakt kern van afvalbeleid

27-08-2020

Het was moeilijk kiezen deze keer. Zou ik schrijven over Corona dat ons allen dagelijks bezighoudt? Maar er zijn al zoveel honderden "experts" dat het mij af en toe bijna de keel uitkomt. Dus niet.

Of over de N50 tussen Ramspol en Zwolle, het stukje tussen Leeuwarden en Barcelona dat nog 2-baans is en waar de afgelopen weken weer ernstige ongelukken gebeurden. Daar schijnt nu 10 miljoen euro voor "gevonden" te zijn waarmee een paar kilometer bij Kampen kan worden verbreed, in 2024. Geen oplossing dus. Hoe verzin je het?

Of over het verdwijnen van het ING kantoor uit Emmeloord, deze week? Wie volgt? Of over het feit dat de autoshowrooms in Emmeloord ook langzaam dicht gaan en er alleen nog reparatiegarages overblijven? Of over het feit dat de Europe Potato Manifestatie niet meer in Emmeloord wordt gehouden maar in Lelystad. Is dat het einde van ons imago als World Potato City?

Biertje

Terwijl ik zo zat te mijmeren over wat er allemaal gebeurt en niet gebeurt kwam een vriend langs die in deze hitte wel zin had in een biertje. Was gauw geregeld, kon ik er zelf ook een nemen, toch? Hij begon, "heb je het gelezen? De gemeente gaat het afvalsysteem wijzigen. We gaan betalen per afvalzak. En ze gaan in de zomer, de maanden juli en augustus, de gft -en etensresten nog maar 2x per maand ophalen". Ik stond met mijn oren te klapperen. Waar moet ik in de hete zomers met dat spul heen? De maden kruipen er soms nu al bijna uit. Dat wordt niet echt leuk. Zegt hij, "maar het kan heel anders"

Maden

"Ooh", hoe dan? "Ja, er is nieuwe technologie waarbij afval machinaal gescheiden wordt en dat kennelijk efficiënter en goedkoper is dan wat we nu doen. AVR in Rotterdam doet dat al en ook in Leiden en Bunschoten doen ze het. Amsterdam begint er volgend jaar mee.

"Nou" zei ik, "dan zal onze gemeente dat ook wel gaan overwegen. Je moet je tenslotte niet afsluiten voor snelle technologische ontwikkelingen, ook al heb je al eerder een ander besluit genomen. Wethouders zijn intelligente mensen, die pikken dat zo op, toch?

Gemeenteraad

Voortschrijdend inzicht noemt men dat.' Zegt hij, "ik weet dat nog zo net niet. Als de gemeenteraad niet reageert en vindt dat het misschien toch anders moet dan blijft die wethouder wel gewoon op zijn strepen staan. Zo gaat dat nu eenmaal". Ik zei "dat geloof ik toch niet?". "Maar het ligt dus aan de gemeenteraad". "Ja" zei ik, "die is de baas. En die vertegenwoordigt ons. De raadsleden zullen vast gaan kijken, in Bunschoten b.v., is dichtbij, om te leren hoe dat daar gaat. En praten met die hoogleraar, Raymond Gradus, van de Vrije Universiteit die het hele recyclingbeleid heeft onderzocht. En dan natuurlijk de 2 systemen naast elkaar zetten en de Raad een keuze laten maken. Zo hoort het toch?

"Ja" zegt hij, "zo hoort het.........."

Peter N. Blauw

Reactie Bert Jan Aling:  "ONS is het helemaal eens met de heer Peter Blauw. Het afval dossier had naar de laatste stand van zaken uitgezocht moeten worden. We lopen als gemeente achter de feiten aan met het diftar systeem."


Bron: de Noordoostpolder