De toekomst van het "Cultuurbedrijf" vraagt een kunststukje van de Raad.

17-12-2024

Emmeloord, 16 december 2024. Dat het cultuurbedrijf veel discussie opleverde in de Raad was te verwachten. Het gaat wel ergens over!  De invulling van Kunst en Cultuur staat op het spel. De ONS fractie heeft in de gemeenteraad haar bijdrage hieraan geleverd.

Sigrid Bosman verdedigde het standpunt van ONS en deed dat aansluitend met een motie die financiële duidelijkheid moet geven over de toekomstige positie van het Cultuurbedrijf.


Lees het betoog Sigrid Bosman namens de ONS fractie.

Betoog Cultuurhuisvesting – Toelichting Motie
Geachte voorzitter, leden van de raad,

Als ONS-fractie staan we voor een gemeente die aantrekkelijk is om in te wonen, werken en recreëren. Cultuur speelt hierin een essentiële rol: het verbindt, inspireert en verrijkt ons leven. Maar grote investeringen, zoals deze rondom cultuurhuisvesting, vragen om zorgvuldige afwegingen. We moeten financiële verantwoordelijkheid combineren met een visie die onze inwoners echt vooruit helpt.

Terug naar de opdracht van de raad
We willen kort teruggaan naar de opdracht die wij als raad aan het college hebben meegegeven: het uitwerken van onderbouwde scenario's voor de toekomst van de cultuurhuisvesting. Hoewel het ambitiedocument een goede aanzet is, zijn cruciale onderdelen nog onvoldoende uitgewerkt. Hierdoor kunnen wij nu nog geen weloverwogen besluit nemen over de concentratie van de beoogde culturele activiteiten op één locatie.

Commissie:

Misschien dat een aantal van u zich afvraagt waarom wij hetgeen we nu aangeven niet in de commissievergadering hebben verwoord. De redenen hiervoor zijn dat er in de commissievergadering op aangeven van de voorzitter een aantal stellingen zijn gepresenteerd waar we onze mening over konden geven. Ik voelde onvoldoende ruimte voor een open debat. Daardoor zijn we enigszins terughoudend geweest. Het lijkt alsof er druk wordt gezet om een besluit te nemen zonder dat de financiële consequenties helder zijn. Dat vinden wij onacceptabel. Daarnaast hebben we in onze fractievergadering de oorspronkelijke opdracht, het amendement en de gegeven input erbij gepakt en een fundamentele discussie gevoerd over dit vraagstuk.

Onze zorgen op hoofdlijnen

  1. Onduidelijke definities: wie is het cultuurbedrijf? Weet u allen dat deze bestaat uit 5 onderdelen? Naast het theater, Muzisch centrum en Kunstuitleen ook Eut de kunst en Museum Schokland precies? Wie gaat er precies samenwonen?

· Geen financiële onderbouwing:
Er is geen duidelijk financieel kader voor de scenario's. Zonder inzicht in kosten, risico's en impact op de begroting kunnen wij geen verantwoorde keuzes maken. Het voelt alsof we een

  1. Onvoldoende integrale visie:
    In de opdracht stond dat er naar synergiemogelijkheden moest worden gekeken en dat de plannen toekomstbestendig moesten zijn. Helaas zien we te weinig creatieve oplossingen of een integrale aanpak. Hoe kunnen de bibliotheek, culturele educatie en andere partners binnen het cultuurbedrijf elkaar versterken? Het vertrekpunt zouden de activiteiten moeten zijn, niet het gebouw.
  2. Betrokkenheid inwoners:
    Het ambitiedocument stelt dat de inwoners centraal staan, maar nergens blijkt dat zij achter het beoogde scenario staan. Er is onvoldoende draagvlakonderzoek gedaan om te concluderen dat samenvoeging op één locatie de gemeenschap daadwerkelijk ten goede komt.
  3. Onvolledige informatie over afzonderlijk betrokken partners:
    We missen een duidelijke trendanalyse en financiële meerjarenramingen voor de betrokken partners. Ook is onduidelijk of de bibliotheek en het cultuurbedrijf de concentratie van activiteitendaadwerkelijk als wens zien, of dit slechts als een kans beschouwen.

De weg vooruit: onze motie
Wij willen het proces niet vertragen, maar juist versterken door het college een opdracht mee te geven voor een volgende processtap. We stellen voor om:

  1. Uiterlijk eind februari 2025 een financiële kernnotitie te presenteren met:
    • Investerings- en exploitatieramingen per scenario;
    • Financiële en maatschappelijke risicoanalyses;
    • Synergiemogelijkheden tussen partijen.
  2. De kernnotitie moet vier scenario's uitwerken:
    • Scenario 1: Alles op één locatie, inclusief bibliotheek.
    • Scenario 2: Alles op één locatie, exclusief bibliotheek.
    • Scenario 3: Gedeeltelijke samenvoeging van theater en Muzisch Centrum, met behoud van andere locaties.
    • Scenario 4: Renovatie en verduurzaming van de huidige gebouwen.

Oproep aan de raad
Collega's, wij hebben een verantwoordelijkheid naar onze inwoners om gemeenschapsgeld zorgvuldig te besteden. In raadsopleidingen wordt keer op keer benadrukt hoe belangrijk een financiële onderbouwing is voor besluitvorming. Laten we ons hieraan houden en nu geen onomkeerbare keuze maken zonder duidelijkheid over de kosten en impact.

Ik roep u op om deze motie te steunen. Geef het college de opdracht om scenario's verder uit te werken op basis van een toekomstbestendige, integrale visie waarin slimme oplossingen en financiële haalbaarheid centraal staan. Zo kunnen wij onze inwoners straks goed uitleggen waarom we deze keuzes maken.

Dank u wel.