Meerderheid gemeenteraad Noordoostpolder deelt inflatiezorgen ChristenUnie-SGP niet.

20-11-2023
Wethouder Financiën Sacha Werkman
Wethouder Financiën Sacha Werkman

Emmeloord, 20 november 2023 | Een meerderheid van de gemeenteraad van Noordoostpolder deelt de inflatiezorgen van Sjoerd de Boer niet. De fractievoorzitter van ChristenUnie-SGP waarschuwt dat de gemeente voor de subsidies aan maatschappelijke organisaties een te lage inflatiecorrectie gebruikt. 'En daarmee voert u een verkapte bezuiniging door,' vindt De Boer.

Volgens hem baseert de gemeente de inflatiecorrectie voor de OZB altijd op de WOZ-correctiefactor. Dat is dit jaar 7 procent, terwijl die voor de subsidie maar 3,9 procent is. 'En dat leidt de komende jaar tot veel inflatiepijn voor bijvoorbeeld het zwembad en de bibliotheek,' aldus De Boer.

Ander rekensysteem

Wethouder Werkman ontkent dat Noordoostpolder bewust een bezuiniging doorvoert. Volgens haar hanteert de gemeente alleen een ander rekensysteem dan De Boer. Van inflatiepijn is ook geen sprake, zegt Werkman die vindt dat ChristenUnie-SGP 'hele grote woorden' gebruikt.

Toch zien ook CDA en GroenLinks de gevaren waarvoor De Boer waarschuwt. De andere partijen hebben die onrust niet. 'We zijn ervan overtuigd dat het college instellingen die toch in de problemen komen helpt. Daarvoor zijn genoeg middelen,' zegt Albertine Evers van de Politieke Unie bijvoorbeeld. 


(c) bron De Noordoostpolder