Roger de Groot nieuwe burgemeester Noordoostpolder

01-04-2021

Roger de Groot (54) wordt de nieuwe burgemeester van Noordoostpolder. De gemeenteraad heeft besloten de CDA'er uit Zuidwolde voor te dragen. Hij is nu nog burgemeester van de gemeente De Wolden in Drenthe.

De Groot, die getrouwd is en drie dochters heeft, volgt waarnemend burgemeester Jan Westmaas op en wordt de vijfde burgemeester in Noordoostpolder in nog geen vier jaar tijd. Harald Bouman werd eind 2018 geïnstalleerd als burgemeester en volgde waarnemer Henk Tiesinga op die drie maanden daarvoor de taken van burgemeester Aucke van der Werff had overgenomen. Bouman stapte echter al binnen één jaar op.

Groot verschil van inzicht

Bouman vertrok onverwachts vanwege naar eigen zeggen 'een te groot verschil van inzicht met zijn directe werkomgeving over de wijze waarop hij de gemeente wil besturen'. De exacte reden van zijn vertrek is niet duidelijk geworden. De Stentor heeft stukken over het vertrek opgevraagd, maar de gemeente weigert deze naar buiten te brengen.

De gemeente Noordoostpolder zocht naar een integere en ervaren burgemeester met overwicht die ook de bestuurlijke verhoudingen in het gemeentehuis kan verbeteren. In een kritisch rapport van de rekenkamer stond vorig jaar onder meer dat de ambtenaren in de Noordoostpolder te veel bepalen en de gemeenteraad weinig heeft in te brengen.

Volgens Toon van Steen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, zijn de gebeurtenissen van afgelopen jaar en het vertrek van burgemeester Bouman geen onderdeel geweest van de gesprekken met de nieuwe burgemeester. ,,Hij heeft het ongetwijfeld meegekregen, maar wij hebben ons bij de gesprekken gericht op de profielschets waarin ook stond dat de nieuwe burgemeester de bestuurlijke verhoudingen in de gemeente moet helpen verbeteren."

Stap vooruit

De gemeenteraad werd vanavond in het gemeentehuis in Emmeloord eerst geïnformeerd in een besloten vergadering over de nieuwe burgemeester, waarna de bekendmaking voor de rest van de inwoners online volgde. ,,De Groot past goed bij Noordoostpolder", zegt Van Steen. ,,De gemeente De Wolden is vergelijkbaar met Noordoostpolder, maar Noordoostpolder heeft met Emmeloord een grote stad. Hij kiest heel bewust voor ons en ziet het als stap vooruit."

,,Ik ben zeer vereerd en blij met het vertrouwen", zei De Groot in een korte reactie na zijn aanstelling. ,,Noordoostpolder is opgebouwd door mensen die veel pioniersgeest hebben. Daar hou ik van en dat past bij mij. In 2022 bestaat Noordoostpolder tachtig jaar en heeft Emmeloord dertig jaar stadsrechten. Ik vind het een voorrecht om dit als nieuwe burgemeester te vieren met de inwoners."

Groot nieuws

De Groot stond in 2019 de wereldpers te woord toen in zijn gemeente De Wolden in Ruinerwold in een kelder een vader en zes kinderen werden aangetroffen. Zij hadden jarenlang afgelegen van de buitenwereld geleefd. De Groot werd in 2007 wethouder voor het CDA in de gemeente Raalte en maakte in 2012 de overstap naar gemeente De Wolden om er burgemeester te worden.

De minister van Binnenlandse Zaken moet nu zijn oordeel over De Groot en zijn nieuwe functie geven, waarna de koning de burgemeester officieel benoemt bij een positief oordeel. In de praktijk is de keuze van een gemeenteraad bijna altijd bepalend.

Zeventien sollicitanten

Zeventien mensen hebben gesolliciteerd en waren in de race voor het burgemeesterschap van de Noordoostpolder. Het gaat om twaalf mannen en vijf vrouwen. Negen kandidaten hadden een VVD-achtergrond, vier zijn aangesloten bij het CDA, twee bij de ChristenUnie en bij D66 en SGP één.

De huidige waarnemend burgemeester Jan Westmaas blijft aan totdat de nieuwe burgemeester is geïnstalleerd. De verwachting is dat de nieuwe burgemeester nog voor de zomer, begin juli, wordt geïnstalleerd.

(c) bron De Stentor