ONS: Geen stressmomenten meer bij WMO indicatie

30-01-2023
Sigrid Bosman
Sigrid Bosman

Emmeloord, 30 januari 2023 | Polderbewoners met een 'levenslange onomkeerbare beperking' krijgen wat de gemeenteraad betreft een Wmo-indicatie voor onbepaalde tijd. Ze hebben dan volgens Arja Heerspink van de Politieke Unie niet langer een jaarlijks 'stressmoment'. De gemeenteraad schaarde zich maandagavond achter een motie van Politieke Unie, CDA, PvdA en GroenLinks. 

Heerspink pleit voor een flinke verandering in de communicatie. 'Laten we het onze inwoners alsjeblieft niet zo moeilijk maken. Wij moeten handelen uit vertrouwen. Inwoners zien als mens en niet als kostenpost. En dat betekent dat we jaarlijks een keer bellen uit interesse. Met de vraag ''hoe gaat het met je en kom je nog uit de zorg?'',' vatte Heerspink de nieuwe opstelling samen.

Uit het hart gegrepen

Dat is Maayolein Goelema van het CDA uit het hart gegrepen. Ze wil af van de 'ellenlange formulieren' en 'eindeloze keukentafelgesprekken'. 'Dit is bovendien bij uitstek een middel om de administratieve verplichtingen omlaag te brengen,' noemde Goelema een extra voordeel van de koerswijziging.

Wethouder Werkman en ChristenUnie-SGP hebben bedenkingen. Yosef van der Horst van die laatste fractie heeft vooral 'zorgen over de uitvoerbaarheid'. Hij vreest dat mensen zich nu niet melden als ze meer zorg nodig hebben. Ook vraagt hij zich af wie bepaalt wanneer een beperking onomkeerbaar is. Volgens de andere partijen is dat duidelijk: dat blijkt uit medische rapporten.

(c) De Noordoostpolder

Woordvoerster Sigrid Bosman van ONS Noordoostpolder vond het  standpunt eveneens sympathiek maar wilde wel eerst de reactie horen van Wethouder Sacha Werkman. ONS Noordoostpolder stemde uiteindelijk in met het voorstel waardoor een structurele WMO toetsingsindicatie niet meer nodig is bij mensen met een langdurige ziekte/handicap.

Onderstaand de bijdrage van Sigrid Bosman van ONS Noordoostpolder.