ONS: Kabinet moet terug naar de tekentafel!

05-07-2022

Emmeloord - De gemeenteraad van Noordoostpolder vindt dat het kabinet terug moet naar de tekentafel met het bekritiseerde stikstofbeleid. Een ruime meerderheid van de partijen schaarde zich maandagavond achter een motie van het CDA. PvdA, GroenLinks en D66 bepleiten ook meer perspectief voor de agrarische sector, maar vielen over woorden als 'kaalslag'.

Zelden zat de publieke tribune van de raadszaal zo vol als maandagavond. Vlak voor het begin van deel twee van de gemeenteraadsvergadering reden tientallen tractoren het plein voor het stadhuis op. Polderboeren maakten daar, op een rustige manier, duidelijk wat ze van het stikstofbeleid van het kabinet Rutte vinden. Ook bakten ze hamburgers voor de liefhebbers. Een groot deel van de boeren bezocht vervolgens de raadsvergadering.

Onze achterban

Daar stonden namelijk moties van het CDA en D66 op de agenda. Beide partijen bepleiten vooral meer perspectief voor de boeren, maar een woordenstrijd staat een gezamenlijke motie in de weg. Uiteindelijk koos de gemeenteraad dus in meerderheid voor de motie van het CDA. De lokale afdeling staat niet achter het landelijke beleid, beaamde raadslid Jos Bus op vragen van Bert Aling (ONS). 'De polderboeren staan bij ons voorop, dat is onze achterban', aldus Bus.

Hij wil dat boeren een toekomst houden. Daarvoor ziet hij veel kansen door innovatie. Ook VVD en ChristenUnie-SGP, ook partijen die landelijk een coalitie vormen, zijn het eens met Bus. 'Het is onbegrijpelijk dat dit beleid is vastgesteld. Dit is funest voor de agrarische sector. Daarom moeten wij dit signaal afgeven', stelde Jasper van Os (VVD).

Boerenzakdoek

Gerda Knijnenberg (ChristenUnie-SGP) zwaaide zelfs met een rode boerenzakdoek. 'Niet voor de bühne, maar omdat we trots zijn op onze agrarische sector. De Noordoostpolder is ontstaan vanwege de voedselvoorziening. De sector worstelt en dat raakt ons, want wij dragen de boeren een warm hart toe', aldus Knijnenberg.

Ook Wim van Wegen (D66) toonde zich kritisch op het regeringsbeleid. Hij gaf toe dat hij 'een beetje met lood in de schoenen' zijn woord doet. D66 is immers bepaald niet populair onder boeren. Boerenzoon Van Wegen kan zich de woede van de sector voorstellen, maar neemt geen afstand van D66. 'Omdat ik geloof dat mijn partij het beste voor heeft met de boeren.'

De gemeenteraad gaat de aangenomen motie onder de aandacht van de provinciale en landelijke politiek brengen. Dat levert de lokale politiek in ieder geval een klaterend applaus op van de aanwezigen boeren. Die vertrekken daarna uit de raadszaal en gaan op weg naar hun voertuigen die voor het gemeentehuis staan geparkeerd.


Bron (C) De Noordoostpolder)