ONS tegen komst coffeeshop in centrum Emmeloord

02-04-2025

Emmeloord, 31 maart |  Onderstaand integraal de bijdrage van de ONS fractie inzake het agendapunt Coffeeshop. ONS heeft tegen de komst van een coffeeshop gestemd omdat onderstaande voorwaarden niet haalbaar leken: 





Voorwaarden ONS 

  • Niet in het Centrum van Emmeloord maar op industrieterrein (bijv. De Munt).
  • Clubpassysteem voor betere controle.
  • Alleen voor ingezetene van de Noordoostpolder.
  • Geen aankoop pand door de gemeente.
  • Voorafgaand aan besluitvorming eerst een beeldvormende sessie waarbij de raad kaders aan kan geven.
  • Beleidsregels eerst voorzien van kaders. 

    We breken daarmee niet met het coalitieakkoord, maar stellen scherpe voorwaarden aan de komst van een Coffeeshop. Die ruimte heeft iedere fractie. In het coalitieakkoord staat..

    "....we geven ruimte aan een coffeeshop, onder voorwaarden... waaronder o.a. een stichtingsvorm...."  

Inbreng ONS bij debat


Voorzitter, leden van de Raad,

Voorzitter vanavond gaan we besluiten of er een coffeeshop in onze Polder komt of (nog) niet?

De ONS fractie vindt het van belang, kort even te memoren aan twee afspraken die gemaakt zijn in het Coalitieakkoord te weten: Het standpunt over de Coffeeshop en de bestuursstijl en daarnaast wil ik het met u hebben over het doorlopen proces tot nu toe.

Het coalitieakkoord

In het coalitieakkoord hebben we het volgende opgenomen over de Coffeeshop:

….daarom geven we ruimte voor een coffeeshop, met duidelijke voorwaarden voor onder andere de organisatievorm en het toezicht….

Dat is in het coalitieakkoord gekomen om:
1) we weten dat er nu gebruikt wordt en het spul niet veilig is.
2) we weten dat er nu gebruikt wordt maar niet door wie en kunnen dan ook geen gerichte voorlichting geven.
3) Dealers veroorzaken overlast en verkoop is illegaal. Met de komst van een coffeeshop willen wat voor onze eigen inwoners regelen.


De duidelijke voorwaarden waaraan de coffeeshop qua beleidsregels en locatie zou moeten voldoen zijn in het coalitieakkoord niet uitgewerkt en daarmee staat het elke partij in de coalitie vrij daar wat van te vinden. We komen nu tot de conclusie daar op een aantal punten fundamenteel te verschillen. Daaruit volgen, als we het amendement lezen, op twee nagenoeg onoverkomelijke problemen, de locatie en het in te voeren pasjes toegangssysteem. Ik kom daar later even op terug.

De bestuursstijl

In het coalitieakkoord hebben we het volgende opgenomen over de bestuursstijl:

Gemeenteraad en college van Burgemeester & Wethouders brengen elkaar in positie.

Zo is er een startnotitie behandeld in de raad, een 1ste onderzoek beeldvormend in de raad uitgebreid besproken en kon de raad kaders mee geven voor dat onderzoek. Dan volgde er een 2de onderzoek. Het locatie onderzoek. Deze is niet beeldvormend besproken in de raad.

Waarom is het 2de onderzoek beeldvormend achterwege gebleven?

Het had van een zuivere procesvoering getuigd als er een "beeldvormende sessie" over het 2de onderzoek en de notitie die moet leiden tot kaderstelling voor o.a. goede beleidsregels – op te stellen door de BM[1] – de raad kaders had mee kunnen geven. Dat dit niet gebeurd is druist in tegen de in het coalitieakkoord opgenomen afspraken over het item "bestuursstijl". (zie boven)

Nu kunnen we geen kaders meegeven voor de beleidsregels en geen kaders voor de overige gerelateerde punten. Daarom zetten we dat in het amendement recht.

Voorzitter, schendt ONS het coalitieakkoord? Nee!

Wij stellen alleen andere voorwaarden in vergelijk tot de overige coalitiepartners. En dat die voorwaarden die wij hebben als conservatief liberale partij verschillen van een liberale partij, sociaalliberale partij of linkse partij, is evident. En die standpunten respecteren wij ook. Maar van - het niet houden aan- of - schenden aan de coalitieafspraken- is juridisch geen sprake en niet aan de orde.

Locatie

Wij volgen het onderzoeksrapport waarbij de bezwaren zwaar wegen bij een keuze voor het centrum. Wij stellen andere prioriteiten die bij een locatie als De Munt als enige optie goed passen. We wijken daarvan af van het 250 meter criteria en hanteren 750 meter vanaf centrum (vanaf het Kettingplein). Eigenlijk van Poldertoren tot Albert Heijn aan de oostzijde als we de plannen van Provast erbij halen.

Clubpas

ONS pleit voor een coffeeshop onder stringente en strenge voorwaarden. Er zijn coffeeshops die een "clubpas" hanteren. Dat dat niet overal goed bevalt is een gegeven. ONS wil de coffeeshop alléén voor inwoners van de Noordoostpolder en daarbij hoort een ingezetenebeleid en clubpas! Een gewenste VOG verklaring laten we daarbij los. Dat het het bestaansrecht van de coffeeshop zou aantasten is niet overal een bewezen feit.

Aankoop/ huur pand

ONS wil géén pand gemeentelijk aankopen voor een Coffeeshop. Elke ondernemer, in dit geval exploitant, huurt maar een plek binnen de door de raad gesteld locatie kaders! 

Het amendement op het raadsvoorstel

Voorzitter dan kom ik tot de punten in het dictum in he amendement: 

besluit het voorstel als volgt aan te passen

  • Het college vooralsnog geen opdracht te geven tot het vestigen van een niet-commerciële coffeeshop in het centrum van Emmeloord, maar eerst over te gaan tot een beeldvormende sessie – gebaseerd op het voorliggende 2de onderzoek en kaders beleidsregels.

De daaruit vastgestelde kaders voor een beleidskader voor het coffeeshopbeleid op te nemen in een gewijzigde APV waarna de burgemeester de beleidsregels vaststelt.

· In dit beleidskader dienen over de volgende aspecten uitspraken gedaan te worden:

· Een afstandscriterium van de coffeeshop ten opzichte van onderwijsinstellingen voor (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs (zie onderzoek fase 2);

· Een maximumaantal leden dat toegang verkrijgt tot de coffeeshop;

· De financiële risico's van de kosten voor handhaving over de termijn dat de gedoogperiode loopt;

· De verplichting om van de coffeeshop een besloten club met passysteem te maken voor het waarborgen van een ingezetenenbeleid voor inwoners van Noordoostpolder[2];

· Samenstelling van de Raad van toezicht en de criteria (profielindicatie) voor de leden van de Raad van toezicht;

· Benoeming en afspraken salariëring van de te werven ondernemer;

· Kaders voor aankoop/huur van een locatie en de participatie met de omgeving;

· Maximum looptijd van de gedoogperiode en toetsingscriteria voor het tussentijds beëindigen dan wel vervolgen van de gedoogperiode en waarbij een nulmeting vereist is als vertrek- en ijkpunt;

· Kaders voor het op te stellen breed gedragen preventie- en ontmoedigingsbeleid;

· Actief beleid over hoe handhavend zal worden omgegaan met (woon-)locaties waar momenteel in softdrugs wordt gedeald.


[1] Kanttekening

Daarbij opmerkend dat de BM bevoegd is deze vast te stellen, maar daar wel de raad daarbij dient te betrekken. Ik verwijs naar het rapport: "wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum van ministerie van Veiligheid en Justitie" dat stelt op blz. 79 bij het vaststellen van de Beleidsregels coffeeshop: "de burgemeester moeten rekening houden met hun gemeenteraad." (daarin past het ophalen van kaders voor de beleidsregels) Ook op blz. 105 wordt gezegd….bevoegdheid BM, maar neem uw Raad mee….

[2] Verwijzing naar Wetenschappelijk onderzoek en documentatiecentrum Ministerie van veiligheid en Justitie