ONS wil eigen vervoersbijdrage voor Levensbeschouwelijk onderwijs afschaffen

19-01-2024

Emmeloord, 15 Januari 2024 | Ouders van kinderen die naar het speciaal basisonderwijs gaan, hoeven vanaf maart geen eigen bijdrage meer te betalen. De gemeente Noordoostpolder geeft gehoor aan de oproep van een ouder die dit oneerlijk vindt. Al wil politieke partij ONS geen volledige carte blanche geven. Als enige school in Noordoostpolder geeft De Klimboom in Emmeloord speciaal basisonderwijs. Voor kinderen die verder dan 6 kilometer van de school wonen is een reiskostenvergoeding beschikbaar. Maar de gemeente Noordoostpolder vraagt ook een eigen bijdrage aan ouders die meer dan 28.800 euro bruto per jaar verdienen. Dit schooljaar gaat het om in totaal 10.000 euro, betaald door de ouders van 17 van de 25 leerlingen.  Een ouder trok hierover aan de bel, want het is geen keuze van het kind om naar het speciaal onderwijs te gaan.

Ook verschilt het per gemeente of een eigen bijdrage aan ouders wordt gevraagd. Omdat de groep ouders die moeite heeft met deze regeling groeit, willen burgemeester en wethouders de eigen bijdrage per 1 maart schrappen. De meerderheid van de gemeenteraad lijkt voor dit plan.

Behalve ONS Noordoostpolder. De partij wil dat ouders die hun kind vanwege levensbeschouwelijke redenen voor speciaal basisonderwijs buiten de polder kiezen de eigen bijdrage blijven betalen. Op dit moment gaat het om drie leerlingen.  

(c) De Stentor

Onderstaand de technische vragen die Sigrid Bosman namens ONS gesteld heeft aan het College van BenW