ONS wil razzia monument 

02-12-2019

Op 2 december 2019 stellen fracties van CU-SGP (Sjoerd de Boer) en ONS Noordoostpolder (Martin Mulder) een mondelinge vraag bij het vragenhalfuurtje in het gemeentehuis.

Zoals door Omroep Flevoland uitgebreid is belicht was het op 17 november 75 jaar geleden dat de razzia plaatsvond in De Noordoostpolder. Op de dag werden rond de 1800 mensen (die bezig waren met de ontwikkeling van het drooggevallen land) opgepakt waarvan er meer dan 1000 werden weggevoerd naar Duitsland om daar tewerkgesteld te worden.

Over deze vreselijke gebeurtenis werd door professor Carla van Baalen verteld tijdens haar, drukbezochte, lezing in de Flevomeer Bibliotheek op 21 november. Daar haalde zij ook het belang van een monument aan. 

Nu de laatste mensen die bij de razzia aanwezig waren hoogbejaard zijn doemt de vraag op wie dit belangrijke verhaal in leven houdt in onze polder.De fracties van CU-SGP en ONS Noordoostpolder ondersteunen dat idee. 

Zij zouden graag zien dat er op een mooie plaats in De Noordoostpolder een monument komt waardoor het verhaal nooit wordt vergeten. Een goede datum om het monument te onthullen zou 4 of 5 mei 2020 zijn. Dan herdenken we dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd. 

Op 2 december hopen wij hierop een reactie van zowel college van Burgemeester en Wethouders als de andere fracties in de gemeenteraad te krijgen waarna, hopelijk, vervolgstappen kunnen worden gezet.