ONS tegen aanschaf dure toilet in winkelstraat

04-02-2022

Emmeloord, 31 januari jl.
Tijdens de raadsvergadering stemde bijna de gehele raad voor een openbaar toilet op de Paardenmarkt. 

ONS Noordoostpolder stemde 𝗧𝗲𝗴𝗲𝗻 om de volgende reden:

1). € 110.000 euro aanschafkosten is veel geld.
2). Nut en noodzaak onvoldoende aangetoond.
3). € 10.000 euro voor jaarlijks onderhoud.4).

Onderstaand bericht Omroep Flevoland

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft ingestemd met de komst van een openbaar toilet in het centrum van Emmeloord. Het college van burgemeester en wethouders had de aanleg van een toiletvoorziening voorgesteld aan de raad. Het moet gaan om een ruimte die zichzelf reinigt.

Voor de aanleg van de voorziening is eenmalig een bedrag nodig van 112.000 euro. De jaarlijkse lasten worden geraamd op 9500 euro. Het college stelde eerder voor het openbaar toilet te plaatsen bij de Jumbo-supermarkt aan de Lange Nering. Het college geeft aan dat die locatie nog niet definitief vaststaat. Mensen die er gebruik van willen maken betalen 70 cent.

Enkel de fractie van ONS stemde tegen. Dat deed de partij naar zeggen van Bert-Jan Aling niet omdat ONS tegen een toiletvoorziening is, maar omdat de partij vindt dat het toilet te veel kost. Volgens Aling is het goedkoper om samen te werken met de ondernemers in het centrum die hun toiletten nu ook beschikbaar stellen aan mensen die daar gebruik van willen maken.

Wel zorgen in de raad

ONS maakt zich ook zorgen over mogelijk vandalisme en de kans op storingen. De VVD en de Politieke Unie gaven in een eerder stadium aan ook geen voorstander te zijn van een openbare toiletvoorziening vanwege de kosten. Volgens de Politieke Unie zou er ook geen helder beeld bestaan voor wie de voorziening bestemd is en hoe vaak er gebruik van zal worden gemaakt. Ook zij gaven aan dat ze de kosten voor de voorziening aanzienlijk vinden. Toen het raadsvoorstel ter beoordeling werd voorgelegd, stemden de partijen toch in met de aanleg van het openbare toilet.

Het CDA, D66 en de PvdA uit Noordoostpolder vroegen eind vorig jaar al om zo'n voorziening in het centrum van Emmeloord. De partijen vonden een wc onmisbaar. De gemeenteraad gaf het college de opdracht om een voorstel te komen en dat voorstel is nu aangenomen.

Emmeloord - De gemeenteraad stemt in met een openbare toiletvoorziening op het Jumboplein. Alleen ONS was maandagavond tegen het voorstel van het college.

De partij had het besluit liever nog even uitgesteld omdat er mogelijk andere alternatieven zijn. Het openbare toilet kost 110.000 euro en daarna jaarlijks 9500 euro aan onderhoud.

Alle partijen zijn het eens dat in het centrum van Emmeloord een openbaar toilet nodig is. 'Een teken van beschaving', vindt Rien van der Velde van de PvdA bijvoorbeeld. Hylke Hekkenberg van GroenLinks noemt het zelfreinigende toilet 'een basisvoorziening waarvan de jaarlijkse kosten erg mee vallen'. Anderen wijzen vooral op de noodzaak van een toilet voor bepaalde doelgroepen.