Verliezen Raadsleden het laatste woord bij komst van nieuwe 'Polenhotels' in Noordoostpolder?

18-12-2024

EMMELOORD, 16 december 2024.

PRAAT MEE: Moeten raadsleden het laatste woord houden over plekken waar meer dan 20 arbeidsmigranten gaan wonen?

VERLIEZEN RAADSLEDEN HET LAATSTE WOORD BIJ KOMST VAN NIEUWE 'POLENHOTELS' IN NOORDOOSTPOLDER?

Wat als de plek voor een nieuw Polenhotel of -dorp niet naar het zin is van raadsleden? Dan kunnen zij vanaf volgende maand niet meer ingrijpen. Dat willen ChristenUnie-SGP en het CDA voorkomen. ,,Wij kunnen niet controleren of onze regels werken en ons alleen achteraf druk maken."

Als voorbeeld geldt Kraggenburg. Op een erf aan de Paardenweg wil uitzendbureau Werckpost kippenschuren slopen en vervangen door vijf nieuwe gebouwen. Daarin kunnen 144 arbeidsmigranten wonen. Hoewel het plan aan alle regels voldoet en burgemeester en wethouders goedkeuring geven, verbiedt de gemeenteraad het.

Want inwoners van Kraggenburg zien het plan niet zitten. Zij vinden het aantal bewoners te hoog en twijfelen of Werckpost afspraken nakomt om overlast te voorkomen. Daarnaast willen raadsleden dat Werckpost wordt verplicht om arbeidsmigranten uit woningen in het dorp te verplaatsen naar de nieuwe locatie.

Maximaal 300 personen
Maar een nieuwe wet zet de gemeenteraad buitenspel. Het doel van de wet is om procedures makkelijker en sneller te maken. Maar een gevolg is ook dat als burgemeester en wethouders akkoord zijn met een nieuwe plek voor het huisvesten van arbeidsmigranten, de raadsleden daarover niets meer te zeggen hebben.
Daarover maken vooral ChristenUnie-SGP en het CDA zich zorgen. Want de nieuwe wet geldt voor het plaatsen van een chalet voor enkele arbeidsmigranten op een boerenerf. Maar ook voor de bouw van een Polenhotel voor maximaal 150 personen of een Polendorp voor maximaal 300 personen.

Niet in openbaarheid
,,Als dit doorgaat horen we alleen dat er een nieuwe locatie komt. Wij krijgen geen inzicht in participatie, zienswijzen, hoe belangen worden afgewogen of dat woningen in dorpen zijn vrijgesteld. Kortom: werken onze regels?" aldus Paul Ringelberg (CU-SGP).
Hij concludeert dat raadsleden de touwtjes uit handen geven: ,,Inwoners kunnen niet in een vergadering inspreken. Wij kunnen documenten opvragen, maar niet in de openbaarheid bespreken. Als iets vragen oproept, kunnen wij ons alleen achteraf druk maken om iets wat al gepasseerd is."

Wethouder heeft kritiek
CU-SGP en CDA willen dat raadsleden hun mening mogen blijven geven over plannen waarbij meer dan twintig arbeidsmigranten op één plek worden ondergebracht. Volgens wethouder Toon van Steen druist dit in tegen de nieuwe wet. Maar de twee partijen krijgen steun van drie van de vier raadsleden van ONS.

,,Wij zijn groot voorstander van maximale bevoegdheid voor burgemeester en wethouders, maar de laatste tijd vindt flinke discussie plaats over huisvesting van arbeidsmigranten. Dat moet in het openbaar plaatsvinden", aldus ONS-fractievoorzitter Bert-Jan Aling.

Vertrouwen geven
Tegelijkertijd zijn Politieke Unie, VVD, PvdA, GroenLinks en D66 tegen het voorstel. Zij vinden dat burgemeester en wethouders het vertrouwen moeten krijgen van raadsleden om zelf te beslissen. Immers: de bestuurders doen dat op basis van regels die de gemeenteraad heeft bepaald.

Of de gemeenteraad het laatste woord houdt, wordt volgende maand duidelijk. Maandag stemden de raadsleden over het voorstel van CU-SGP en het CDA. Maar door een aantal afwezigen waren evenveel raadsleden voor als tegen.

Jaap Selles 18-12-24, 06:30
De Stentor