Vier partijen vormen nieuw college in Noordoostpolder

20-05-2022

Emmeloord • Donderdag 19 mei 2022 | 

De Politieke Unie, ONS, VVD en PvdA gaan in Noordoostpolder het nieuwe dagelijkse bestuur vormen. Maandag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd. Dan worden ook de nieuwe wethouders bekendgemaakt, zo meldt de gemeente Noordoostpolder donderdag.

Fractievoorzitters Toon van Steen van de Politieke Unie en Berthoo Lammers van ONS bevestigen dat de formatie ten einde is. "Er ligt een mooi en stevig akkoord", zegt Berthoo Lammers van ONS. Volgens hem gaat het wel voor een aardverschuiving zorgen, omdat er voor het eerst sinds jaren geen christelijke partijen in de coalitie zitten. De beide fractievoorzitters willen verder niets zeggen over de inhoud van het coalitieakkoord.
Ook formateur Andries van Daalen wil nu nog weinig zeggen over het nieuwe coalitieakkoord. Hij laat wel weten dat het proces redelijk snel is gegaan, maar toch nauwkeurig is afgerond. Overigens zou de gemeente Noordoostpolder vrijdag pas bekendmaken dat er een nieuwe coalitieakkoord ligt. Volgens Van Steen en Lammers is de persuitnodiging een dag te vroeg verzonden.
Dat het persbericht donderdag al naar buiten kwam, verbaasde ook de PvdA. Die partij had dezelfde avond nog een vergadering met de leden over het toetreden tot de coalitie en wie namens de partij wethouder wordt. Na een aantal kritische vragen, gaven de leden uiteindelijk groen licht.

Christelijke partijen boos
De Politieke Unie werd na de verkiezingen in maart de grootste partij en mocht daarom het voortouw nemen in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Uit de eerste gesprekken kwam een coalitie van Politieke Unie, ChristenUnie-SGP en CDA als optie 1 uit de bus. Nog geen week later was de conclusie dat een coalitie van PU, ONS, VVD en PvdA de beste is. De christelijke partijen zijn daar boos over.


(c) bron Omroep Flevoland